1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

Bir Başlangıç Serüveni

Gönderilme zamanı: 25 Şub 2014, Sal, 23:32
gönderen Ali Aytaç
Bu yazı, Yamaç Paraşütü Başlangıç Eğitimi almak isteyen adayların her dönem başında sıkça sorduğu sorular üzerinden, bu kulüpte başlangıç eğitimi için başvuru aşamasından başlangıç eğitimi sonrasında neler olacağı da dahil olmak üzere kulüp serüveninizi anlatmak, stant veya tanışma toplantısı öncesinde daha detaylı bilgi sahibi olmanız ve anlatılanlara destek olması amacıyla hazırlanmıştır.

 ! Mesaj kısım: Yazı İçeriği
Bu yazıda anlatılanlar genel işleyiş ve terimleri içermektedir. İlerleyen yıllarda da geçerli olması için genel anlatım yapılmıştır.
Eğitim almak istediğiniz döneme ait özel bilgiler içermemektedir.
 ! Mesaj kısım: Bilgi
Yamaç paraşütünün ne olduğu, kullanılan malzemeler, uygulamalı eğitim yani arazi koşullarının tanıtımı vb. bu yazının konusu değildir. Bu konular için web sayfamızın ' Yamaç Paraşütü ' kısmını inceleyebilirsiniz.

Web adresimiz : ytuhavk.org

Eğitim almak istediğiniz döneme ait bilgi ve duyuruları incelemek isterseniz, forum sayfamızın Yeni Başlayanlar & Adaylar kısmında ilgili akademik yıl duyurularına girerek o döneme ait bilgileri edinebilirsiniz.

Forum adresimiz : forum.ytuhavk.org



Eğitim Aşamaları :
  1. Başlangıç Eğitimi [ BE ]
  2. Başlangıç Pilot Eğitimi [ BPE ]
  3. Kulüp Pilot Eğitimi [ KPE ]
  4. Pilotluk Eğitimi [ PE ]


I. Aşama : BAŞLANGIÇ EĞİTİMİ [ BE ]


1.A. Karar Verme & Ön Başvuru
Kulübümüzde yamaç paraşütü eğitiminin nasıl olduğu ve ilerleyen aşamalarda sizi neler beklediğini merak edip web / forum sayfalarımızı incelemeye başladınız. Eğitim almaya karar verdikten sonra ilk dikkat etmeniz gereken nokta ön koşullardır. İlgili dönem için ön koşulları lütfen inceleyiniz.

Özellikle ağırlık limitleri ön koşulunda ilgili dönem için istisna olup olmadığını kontrol ediniz veya iletişime geçiniz. Her dönem için ağırlık limitleri konusunda ayrıca bir açıklama yapılmaktadır. Çünkü ağırlık limitleri en temel ön koşul olmakla birlikte, ilgili dönem için malzeme durumuna göre optimum limitler belirlenmektedir.

Başlangıç Eğitimi duyuruları birkaç hafta önceden yapılmaya başlandığı için resmi başvurular henüz başlamamış olabilir. Bu sebeple resmi olmayan online bir başvuru sistemi vardır. Bu Ön Başvuru Formu 'nu doldurduğunuz takdirde eğitim tarihi yaklaştığı zaman size e-posta ve sms üzerinden geri bildirim yapılacaktır.

Ön Başvuru Formu : Eğitim tarihini kaçırma veya unutma ihtimalinize karşı web / forum sayfalarında duyurulan ön başvuru formunu mutlaka doldurunuz. Ön başvuru yapmak kesin kayıt yapmak değildir. Niyetiniz varsa da ön başvuru yapabilirsiniz.

Kararınız kesinleşmiş olsa bile ön başvurunuzu yapınız. Çünkü ön başvuru formu üzerinden toplanan bilgilerle sizinle iletişime geçileceğini unutmayınız.

1.B. Kayıt
Kayıtların hangi tarihe kadar yapılacağı konusunda ilgili dönem için duyuruları takip ediniz. Kesin kayıt kulüp üyeliği ile olmaktadır. Kulüp üyeliği için;
  1. Üye Formu 'nu doldurmak,
  2. Üyelik Giriş Ödentisi 'ni ödemek gereklidir.
Kaydınızı stantlarda, tanışma toplantısında yapabileceğiniz gibi teorik ders döneminde de yapabilirsiniz. Teorik eğitim ve sınava katılmak için kulüp üyeliği şartı vardır.

Kulüp üyeliğinizi tamamladığınız halde yapılan sınavdan başarısız olursanız uygulamalı eğitime kabul edilmezsiniz. Bu durumda maddi kaybınız sadece üyelik giriş ödentisi olmuş olacaktır.
 ! Mesaj kısım: Uyarı
Kulüp üyesi olmak, size uygulamalı eğitim garantisi vermez !

1.C. Teorik Eğitim ve Sınav
Yamaç Paraşütü Başlangıç Eğitimi alabilmek için öncelikle teorik bir eğitim almanız gereklidir. Teorik derslere tam katılım zorunludur. Bu teorik eğitimin tarihleri ilgili dönem içinde Başlangıç Eğitimi Programı adı altında birkaç hafta önceden duyurulur. Dolayısıyla planlarınızı bu tarihleri göz önüne alarak yapınız.

Teorik eğitim en az 10 saatlik derslerden oluşmaktadır. Bu dersler hafta içi ders çıkışı saatlerine ayarlanabileceği gibi hafta sonu ikiye bölünüp bir solukta da bitirilebilir. İlgili dönem teorik dersler için nasıl planlama yapıldığını duyurulardan takip edebilirsiniz.

Teorik eğitim sonrasında sınav yapılır. Yapılan sınavdan geçer not aldığınız takdirde eğitime katılmaya hak kazanırsınız.

Sınavdan belirlenen barajın üstünde not almış olsanız bile eğitime katılamayabilirsiniz. Bunun sebebi, yamaç paraşütü kanatlarının belirli ağırlık limitlerinde olması dolayısıyla sizin ağırlık limitlerinizde sizden daha başarılı öğrencilerin olmasıdır.

Belirlenen barajın altında yani başarısız sınav notuna rağmen eğitim alma ihtimaliniz bulunmaktadır. Asil ve yedek listeleri kontrol ediniz.

Başarısız sınav notuna rağmen eğitime kabul edilmeniz kanat kontenjanında boşluk olması halinde olur. Bu durumda bulunanlar Yamaç Paraşütü Başlangıç Eğitimi 'ne boş kontenjandan girse bile bir sonraki aşamaya kabul edilmezler. Bu konuyla ilgili açıklamaları, sınav sonuçları ve asil liste yayınlandıktan sonra takip ediniz.
 ! Mesaj kısım: Uyarı
Asil Liste yayınlansa bile eğitim almaktan son anda vazgeçenler olduğu gibi, kanat kontenjanındaki boşluk dolayısıyla başarısız sınav notuna rağmen eğitim alabileceğinizi unutmayınız. Asil liste yayınlandıktan sonra yedek liste kontenjanlarını takip ediniz.

1.D. Sınav Sonuçları ve Asil Liste
Sınav sonuçları ve asil liste için ilgili dönem duyurularını takip ediniz.

Asil Liste 'de adınız VAR ise yayınlanan duyuruları takip etmeniz ve uygulamalı eğitim öncesinde sizden istenen belgeler için hazırlık yapmanız gereklidir.

Ayrıca bu aşamada sms veya e-posta ile bir geri bildirim istenmektedir. Asil listede bulunmasına rağmen haber vermeyerek eğitime katılmayanlar, katılmaktan vazgeçenlerin olması sebebiyle bu geri bildirimi yapmanız zorunludur. İlgili dönem için duyuruları takip ediniz.
 ! Mesaj kısım: Uyarı
Belirlenen zaman limitinde bu geri bildirimi yapmazsanız katılım hakkınızı yedek listeden uygun bir adaya devretmiş olursunuz.

Kontenjan ( Asil liste ) : Etkinliğe katılacak kişi sayısı ilgili dönem için kaç adet eğitim malzemesi kullanılacağı ile doğru orantılıdır. Standart olarak bir başlangıç eğitiminde malzeme başına 3 öğrenci pilot seçilir. 10 adet eğitim malzemesi kullanılacaksa başlangıç eğitimi kontenjanı 30 olur. İlgili dönem için kontenjanı duyurulardan takip edebilirsiniz.

Asil Liste 'de adınız YOK ise yedek liste duyurularını takip ediniz.

Uyarı : Asil listede adınız bulunmamasına rağmen eğitim alma şansınızın hala devam ettiğini unutmayınız. Geçmiş tecrübelerimize dayanarak çok rahat söyleyebilirizki her dönem eğitime kabul edildiği takdirde çeşitli mazeretlerle eğitime gelemeyeceğini bildiren adaylar olmaktadır. Dolayısıyla uygulamalı eğitim için araziye çıkana kadar şansınız hala devam etmektedir.

Yedek listeden de kontenjana giremedi iseniz sizin için serüvenin sonu demektir. ( En azından ilgili dönem için... ) En yakın eğitim açıldığında yeniden başvuru yapabilirsiniz. Buraya kadarki olan süreçte maddi kaybınız sadece üyelik giriş ödentisi olmuş olacaktır.



1.E. Uygulamalı Eğitim ( Yer Çalışması ve Eğitim Uçuşları )
Bütün form ve ödenti işlemlerinizi eksiksiz bir şekilde tamamladıktan sonra uygulamalı eğitime yani uçuş için hazırız demektir. Bundan sonra ilk faaliyet duyurusunu takip etme yani beklemeye geçtiniz.

Genel anlamda uygulamalı eğitim öncesinde yapmanız gerekenler :
  1. Feragat formu, sorumluluk beyannamesi vb. doldurulması istenen belgeler
  2. Sağlık izin belgesi
  3. Veli izin belgesi ( 18 yaş altı )

Başlangıç Eğitimi 'nin uygulama aşaması web sayfamızda detaylı olarak anlatılmıştır. ( Bkz. Başlangıç Eğitimi )

Arazi koşullarında giyim ve ayakkabı ( bilekli bot ) tercihi ile diğer durumlar için duyuruları takip ediniz.

1.F. Eğitim Süresi
Yer çalışması bütün grubu düşündüğümüz zaman şartlar uygun olduğu takdirde 1 günde bitirilebilecek bir olaydır.

Eğitim uçuşları, şartlar uygun olduğu takdirde en az 2 gün sürmektedir. Meteorolojik etkenlerle verimsiz geçen veya uçuş çıkmayan günler de olabilir. Bu durumda gün sayısı artar.

Başlangıç Eğitimi 'nin uygulama aşaması, uzun süreli bir tatile planlanırsa ardışık 4 - 5 günlük blok bir eğitim olarak düzenlenebileceği gibi, sadece hafta sonları gerçekleştirilecek şekilde parçalı da olabilir. İlgili dönem için eğitim programını inceleyiniz.

1.G. Faaliyet Ücreti
Her faaliyette olduğu gibi Başlangıç Eğitimi için de yapılan faaliyetlerin maliyeti kendi içinde karşılanır. Yapılacak her faaliyette Faaliyet Ücreti olarak bir bedel toplanır.

Faaliyet ücretinin herhangi bir resmiyeti yoktur. Faaliyet ücreti, faaliyet maliyetinin öğrenci pilotlar arasında eşit bölüştürülüp toplanması esasına dayanır. Bir faaliyetin maliyet kalemleri :
  • Araç kiralama bedeli
  • Yakıt
  • Ortak market alışverişi ( su, içecek, bardak vb. )
  • Varsa konaklama bedeli
  • vb.
Faaliyet maliyeti, öğrenci pilotlar arasında eşit paylaştırma şeklinde karşılanır. Örneğin bir faaliyetin maliyeti 1000 TL olsun. Bu faaliyete 20 öğrenci katılırsa kişi başı 50 TL faaliyet ücreti olacakken, 10 kişi katılırsa faaliyet ücreti 100 TL olacaktır. Dolayısıyla faaliyet ücreti, katılan kişi sayısıyla ters orantılıdır.

Eğitmenler ve görevliler faaliyet ücreti ödemezler. Çünkü bu kişiler başlangıç eğitimine uçmak ya da eğitim almak için değil, sizi eğitmek ve eğitim aşamanızda arazide size yardımcı olmak için oradadırlar. Görevliler, bir başlangıç eğitiminde eğitmen kadar önemlidir. Başlangıç eğitiminin sağlıklı ve hızlı bir şekilde yürümesi için öğrenci pilotları yönlendirir ve malzeme hazırlıklarını yaparlar. Arazi koşullarında görevlilerin önemini kendiniz zamanı geldiğinde daha iyi anlayacaksınız.

Başlangıç eğitiminin kaç günde tamamlanacağı ( meteorolojik koşullar ), eğitimin hangi bölgede yapılacağı gibi değişken faktörler olduğu için başlangıç eğitimindeki faaliyet ücretleri konusunda net bir şey yazamayız. İlgili dönem için bilgi alabilirsiniz.

1.H. Başlangıç Eğitimi Sonu / Tamamlanması
Başlangıç Eğitimi içeriği olarak duyurulan yer çalışması + 10 adet alçak tepe uçuşu yapıldıktan sonra Başlangıç Eğitimi 'ni bitirmiş bulunmaktasınız.

Buraya kadarki olan süreçte vaadedilen eğitim yerine getirilmiş oldu. Açılan eğitim Yamaç Paraşütü Başlangıç Eğitimi idi ve bu eğitim bitmiş oldu. Başlangıç Eğitimi bittikten sonra artık yamaç paraşütü sporunu tanımış oldunuz. İnternet ortamında yazan bilgiler veya izlediğiniz videolar artık anlam kazanmaya başlamıştır. Umarız eğlenceli ve memnun bir şekilde ayrılacağınız bir eğitim süreci yaşarsınız.

Bu aşamada bana bu kadarı yeterli de diyebilirsiniz, daha fazlasını da isteyebilirsiniz. Devam etmek istediğinizde bir sonraki eğitim aşamasına başvuru yapmanız gereklidir. Bir sonraki eğitim aşaması Başlangıç Pilot Eğitimi [ BPE ] 'dir.

Genel itibariyle bir hevesle Başlangıç Eğitimi 'ne başlayan fakat daha sonra ilgisi farklı mecralara kayanlara rastladığımız gibi, istekli olduğu halde spora uygun olmayan pilotlara da rastgelmişizdir. Dolayısıyla Başlangıç Eğitimi öncesinde uzun vadeli planlar yapmaktan kaçınınız. Yamaç Paraşütü ile ilgili planlarınıza Başlangıç Eğitimi sonrasında karar vermek en sağlıklı yöntem olacaktır. Hem pilot açısından hem de eğitmenler açısından düşündüğümüz zaman, kimin nasıl bir uçuş performansı sergileyeceğini, kimin ne kadar ilgili ve istekli olacağını bilemediğimiz için bütün kararlar genelde eğitim sonrasında verilmektedir.



II. Aşama : BAŞLANGIÇ PİLOT EĞİTİMİ [ BPE ]


2.A. Kısa Tanıtım
Başlangıç Pilot Eğitimi [ BPE ], en genel anlamda Başlangıç Eğitimi [ BE ] 'nin devamı niteliğindedir. Değişen tek şey uçulan tepenin yüksekliği, dolayısıyla havada geçirdiğiniz sürenin uzaması olacaktır. Başlangıç Eğitimi [ BE ] 'nde 30m 'lik tepelerden uçuş gerçekleştirirken, Başlangıç Pilot Eğitimi [ BPE ] 'nde 200-250m 'lik tepeler kullanmaya başlayacaksınız. Her ne kadar Başlangıç Eğitimi [ BE ] 'nin devamı niteliği olsa da otomatik bir geçiş söz konusu değildir. Bu eğitime kabulünüz için başvuru yapmanız ve eğitmenlerin onayını almanız gereklidir.

2.B. Başvuru
Başlangıç Pilot Eğitimi [ BPE ] 'ne başvurular online bir başvuru formu veya e-posta yöntemiyle yapılır. Başvuru yöntemiyle ilgili duyuru Başlangıç Eğitimi [ BE ] tamamlanınca yapılacaktır. Duyuruları takip etmeniz yeterlidir.

2.C. Kontenjan - Asil Liste
Başlangıç Pilot Eğitimi [ BPE ] başvuruları arasından yapılan değerlendirme sonucunda asil liste belirlenir ve açıklanır. Asil listede adı bulunmayanlar ile yollar ayrılır. Yani sizin için artık serüvenin sonu demektir.

Başlangıç Eğitimi [ BE ] 'nde malzeme başına 3 pilot seçildiğine yukarda değinmiştik. Başlangıç Pilot Eğitimi [ BPE ] 'nde malzeme başına 2 pilot seçilir.

10 eğitim malzemesinde malzeme başına 3 pilot seçilerek en fazla 30 kişiye Başlangıç Eğitimi [ BE ] verilirken, Başlangıç Pilot Eğitimi [ BPE ] 'nde 10 eğitim malzemesinde malzeme başına 2 pilot seçilerek en fazla 20 kişiye eğitim verilebilir. Bu da Başlangıç Eğitimi [ BE ] aşamasından Başlangıç Pilot Eğitimi [ BPE ] aşamasına geçerken her 3 kişiden 1 'i ile yolların garanti olarak ayrılacağı anlamına gelir.

Başlangıç Pilot Eğitim [ BPE ] kontenjanı dönemlere göre değişkenlik gösterir. Bir önceki yıldan devam eden pilotlar olduğu takdirde ya da sizin eşleşeceğiniz kanatta, sizden önce başlayan ve devam eden bir pilot bulunduğu takdirde bu eğitimin kontenjanı düşer. Dolayısıyla Başlangıç Eğitimi [ BE ] 'nde 10 eğitim malzemesi kullanıldığında garanti olarak malzeme başına 3 pilot seçilirken, Başlangıç Pilot Eğitimi [ BPE ] 'nde malzeme başına 2 pilot garanti seçilir diyemeyiz. Bazı kanatlara 1 pilot seçilebilir, bazı kanatlara hiç yeni pilot seçilmeyebilir. Hangi kanatta kontenjan boşluğu olduğu, bir önceki yıldan kimlerin devam edeceği ilgili dönem içinde kararlaştırılan bir konudur.

2.D. Uygulamalı Eğitim ( İrtifa Uçuşları )
Başlangıç Pilot Eğitimi [ BPE ] uçuşları üst seviye eğitimler ile birlikte sürdürülür. Başlangıç Eğitimi [ BE ] 'nde özellikle başlangıç uçuşları için eğitime gidilirken, Başlangıç Pilot Eğitimi [ BPE ] 'nde böyle bir durum yoktur. Yapılan bir eğitim faaliyetinde birileri Başlangıç Pilot Eğitimi [ BPE ] alırken, sizden tecrübeli ve daha önce başlamış öğrenci pilotlar kendi seviye eğitimlerini alırlar. Gün içindeki hava koşullarına bağlı olarak bazıları uçarken bazıları beklemede kalır.

Dönem içinde yani üniversite açık olduğu zaman, ister güz ister bahar dönemi olsun etkinlikler hafta sonu - resmi tatillerde yapılır. Bu tarz etkinlikler ya günübirlik ya da hafta sonu konaklamalı şeklinde gerçekleşir. ( Meteorolojik etkenler )

Uzun süreli tatillerde ise eğitim kampları düzenlenir. Bu eğitim kamplarının süresi 4 - 7 gün arasında değişebilir. ( Meteorolojik etkenler ) Yılda 3 adet eğitim kampı düzenlenir. Bunlardan ilki yarıyıl tatilinde olur. Güz dönemi final / büt sınavları sonrasında 4 - 7 günlük bir eğitim kampı yapılır. Genel olarak Pamukkale, Denizli tercih edilir. Diğer iki kamp yaz döneminde gerçekleştirilir. Bunlardan ilki bahar dönemi final / büt sınavları sonrasında olmak üzere haziran ayında, diğeri ağustos ayı sonunda gerçekleşir. Genel olarak Serdivan, Sakarya tercih edilir.

Eğitim kamplarına katılım zorunludur. Bu kamplara katılmadığınız takdirde uçuş sayınız eğitimi bitirmek için yetersiz kalacağından ötürü, ya bir sonraki aşamaya kabul edilmezsiniz ya da vaadedilen uçuş sayısına ulaşmamış olsanız dahi eğitiminize son verilebilir.

2.E. Eğitim Süresi
Başlangıç Eğitimi [ BE ] birkaç günde bitirilebilirken, Başlangıç Pilot Eğitimi [ BPE ] uzun soluklu bir süreçtir. Meteorolojik etkenlere ve hangi mevsimde Başlangıç Eğitimi [ BE ] aldığınıza bağlı olarak birkaç ay sürebilir.

Başlangıç Eğitimi [ BE ] 'de uçulan tepenin yüksekliği alçak olduğu gün içinde yapılan uçuş sayısı fazla olurken, Başlangıç Pilot Eğitimi [ BPE ] 'nde tepe yüksekliğinden dolayı uçan pilotun yeniden tepeye ulaşımı konusunda transport devreye girdiği için gün içinde yapılan uçuş sayısı azalır. Gün içindeki uçuş sayısı günün meteorolojik şartları ve uçulan mevsime göre değişkenlik gösterir. Sadece 1 uçuş yapmak için bütün gün beklediğiniz anlar da olacaktır. Bütün bu faktörler devreye girdiği için Başlangıç Pilot Eğitimi [ BPE ] birkaç aylık bir süreçtir.



III Aşama : KULÜP PİLOT EĞİTİMİ [ KPE ]
IV. Aşama : PİLOTLUK EĞİTİMİ [ PE ]

Bu aşamalara gelene kadar zaten gerek Başlangıç Eğitimi [ BE ] olsun gerek Başlangıç Pilot Eğitimi [ BPE ] olsun kulüpteki işleyişe şahit olmuş ve birçok etkinliğe katılmış olacaksınız. Ayrıca etkinliklerdeki boş zamanlarda yapılan sohbet veya etkinlik akşamları yapılan teorik brifinglerinde bu tarz konuların konuşulduğu zamanlar olacaktır. Eğitmenlerden detaylı bilgi alabilirsiniz.